NFO Forum Network:  linux.nfo.sk (Linux forum)     net.nfo.sk (Network forum)     www.mforum.sk (M$ forum)
Obsah fóra linux.nfo.sk linux.nfo.sk
Fórum zaoberajúce sa nielen Linuxom...
 
 Watched TopicsWatched Topics   FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   Lite versionLite   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Prihlásiť, pre kontrolu súkromných správPrihlásiť, pre kontrolu súkromných správ   PrihláseniePrihlásenie 

Vlastný vyhľadávací nástroj

DHCP server na virtualnom stroji

 
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra linux.nfo.sk -> TCP/IP
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
bajk
Používateľ
Používateľ


Založený: 27.08.2008
Príspevky: 12

PríspevokZaslal: Št Sep 04, 2008 7:57 am    Predmet: DHCP server na virtualnom stroji Odpovedať s citátom

potreboval by som pomoct s rozbehnutim DHCP servera na virtualnom PC, kde mam nakonfigurovane eth nasledovne
Citácia:

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

venet0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
inet addr:127.0.0.1 P-t-P:127.0.0.1 Bcast:0.0.0.0 Mask:255.255.255.255
UP BROADCAST POINTOPOINT RUNNING NOARP MTU:1500 Metric:1
RX packets:102728 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:115648 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:10333442 (9.8 MB) TX bytes:18956505 (18.0 MB)

venet0:0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
inet addr:194.160.239.67 P-t-P:194.160.239.67 Bcast:192.160.239.127 Mask:255.255.255.192
UP BROADCAST POINTOPOINT RUNNING NOARP MTU:1500 Metric:1

a dhcp pri restarte hasi toto:
Citácia:
Internet Systems Consortium DHCP Server V3.0.6
Copyright 2004-2007 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Wrote 0 leases to leases file.

No subnet declaration for restart (0.0.0.0).
** Ignoring requests on restart. If this is not what
you want, please write a subnet declaration
in your dhcpd.conf file for the network segment
to which interface restart is attached. **


Not configured to listen on any interfaces!

a nerozbehne sa [FAIL]
pricom konfiguracia dhcpd.conf je uplne zakladna
Citácia:

authoritative;
default-lease-time 3600;
max-lease-time 7200;
subnet 194.160.239.64 netmask 255.255.255.192 {
}


podla mna je chyba koli virtualnemu interface"u" a neviem ako mam prinutit DHCP server aby "pracoval" na venet0:0

dakujem za pomoc

PS: este by snad pomohlo k rozmyslaniu aj /etc/network/interfaces
Citácia:

auto lo
iface lo inet loopback

auto venet0
iface venet0 inet static
address 127.0.0.1
netmask 255.255.255.255
broadcast 0.0.0.0
up route add -net 192.0.2.1 netmask 255.255.255.255 dev venet0
up route add default gw 192.0.2.1
auto venet0:0
iface venet0:0 inet static
address 194.160.239.67
netmask 255.255.255.192
broadcast 192.160.239.127
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
backslash
Prieborník
Prieborník


Založený: 08.01.2005
Príspevky: 189
Bydlisko: SNV

PríspevokZaslal: Št Sep 04, 2008 9:20 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pozeram, ze ako virtualizacny onyy pouzivas OpenVZ Smile

Ono, musis prinutit dhcpd, aby pocuval na urcitom interfejsi a to v /etc/default/dhcp, tam najdes nieco taketo:
Kód:
INTERFACES=""

tak si tam dopis to, co chces Smile
Inac, mam pocit, ze ta konfiguracia dhcpd je az prilis minimalisticka, ale to by mu vadit nemalo. Uvedeny postup som si overil pre Debian, neviem, ake distro mas v tom kontajneri.
_________________
Keď nevieš, tak nefušuj!
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
bajk
Používateľ
Používateľ


Založený: 27.08.2008
Príspevky: 12

PríspevokZaslal: Št Sep 04, 2008 9:31 am    Predmet: Odpovedať s citátom

super, jasne, pomohlo to ... ja som to INTERFACES="" dal do /etc/init.d/dhcp_server .... ale to malo ostat v tom /etc/default/dhcpd .... vdaka ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
bajk
Používateľ
Používateľ


Založený: 27.08.2008
Príspevky: 12

PríspevokZaslal: St Okt 08, 2008 10:30 am    Predmet: Odpovedať s citátom

dobry den,

tak mi to nakoniec stale nejde.
do /etc/default/dhcp3-server som dal
Kód:
INTERFACES="venet0 venet0:0"

kedze moj ifconfig vyzera takto
Kód:

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

venet0    Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
          inet addr:127.0.0.1  P-t-P:127.0.0.1  Bcast:0.0.0.0  Mask:255.255.255.255
          UP BROADCAST POINTOPOINT RUNNING NOARP  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:4610 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4781 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:481453 (470.1 KB)  TX bytes:1000952 (977.4 KB)

venet0:0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
          inet addr:194.160.239.67  P-t-P:194.160.239.67  Bcast:0.0.0.0  Mask:255.255.255.255
          UP BROADCAST POINTOPOINT RUNNING NOARP  MTU:1500  Metric:1

ale stale to nejde ... v logoch nie je nic, cize mi to pripada, ako keby na tom venet0:0 nepocuval DHCP server ... ako by som to mohol este otestovat? distribucia je Ubuntu cez OpenVZ
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
timelord
Site Admin
Site Admin


Založený: 14.01.2005
Príspevky: 913
Bydlisko: Vancouver, British Columbia, Canada

PríspevokZaslal: St Okt 08, 2008 7:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kód:
netstat -tupln

_________________
SCUBA LIBRE
合気道 養神館
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
bajk
Používateľ
Používateľ


Založený: 27.08.2008
Príspevky: 12

PríspevokZaslal: Št Okt 09, 2008 6:19 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ok, budem skumat netstatom aj inac, ale chcem sa pre istotu spytat, aby som to neriesil a nehladal problem zbytocne, ci je teda mozne, aby DHCP server bezal aj na takomto virtualnom systeme a ci ten zapis v /etc/default/dhcp3-server pre interface mam spravne.
dakujem

PS: vypis netstatu je tento:
Kód:

root@dhcp3-server:~# netstat -tupln
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN      732/sshd
udp        0      0 0.0.0.0:67              0.0.0.0:*                           1315/dhcpd3


cize 67 port pre DHCP tam je, tak neviem, ci to z tohto uz mozem povazovat za funkcne, resp. spravne nakonfigurovane ... lebo neviem ci pocuva na spravnom "interfejsi"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Anonymný






PríspevokZaslal: Št Okt 09, 2008 8:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ja mam len taku blbu otazku ze ci rozhranie venet0 a venet0:0 nie je nahodou v podstate jedno a to iste rozhranie....

(ak si dobre spominam tak asi je; akurat ze tym ze na vsetko pouzivam iproute2 a IPciek viem nahadzat priamo na jeden iface viacero (a nepotrebujem barlicky typu :0) tak si nie som uplne isty...)

ak to je jedno rozhranie tak ti ho staci specifikovat prave len raz kedze to asi bude na tom istom kabli asi bez vlanov a tak na request z nespecifikovanej MAC by nevedel z ktoreho IProzsahu by to malo byt....
Návrat hore
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra linux.nfo.sk -> TCP/IP Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Môžete odosielať nové témy do tohto fóra
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Server Uptime: 195 days 8 hours 28 minutes | Average Load: 0.35, 0.39, 0.37

linux.nfo.sk topic RSS feed