NFO Forum Network:  linux.nfo.sk (Linux forum)     net.nfo.sk (Network forum)     www.mforum.sk (M$ forum)
Obsah fóra linux.nfo.sk linux.nfo.sk
Fórum zaoberajúce sa nielen Linuxom...
 
 Watched TopicsWatched Topics   FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   Lite versionLite   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Prihlásiť, pre kontrolu súkromných správPrihlásiť, pre kontrolu súkromných správ   PrihláseniePrihlásenie 

Vlastný vyhľadávací nástroj

Nastavenie internetu (Integrovaná sie?ová karta)

 
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra linux.nfo.sk -> TCP/IP
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: Ut Aug 19, 2008 3:53 pm    Predmet: Nastavenie internetu (Integrovaná sie?ová karta) Odpovedať s citátom

Mám problém. Čo sa týka Linuxu, som úplný nováčik. Rád by som vedel ako nastavi? internet ak mám integrovanú sie?ovú kartu. Iba normálnym nastavením to nejde. Dosku mám MSI K9NU Neo-V (MS-7270) a sie?ovú kartu mám označenú ako ULi/ALi M5263 Fast Ethernet Controller (PHY: Realtek RTL8201CL/CP) , podľa Everestu Smile Snáď to pôjde spojazdni? aj bez toho, aby som musel kúpi? novú sie?ovku. Dúfam, že mi poradíte, wokna mi už lezú na nervy.

PS: Mám Ubuntu
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: Ut Aug 19, 2008 4:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

napis ake kroky si skusal
IP adresu mas fixnu alebo ju dostavas od dhcp?

prihlas sa ako root a napis tieto prikazy, vystup z nich potom pastni sem do fora:

Kód:

uname -a

lspci

lsmod

ifconfig


pokial vo vypise lsmod nevidis "uli526x" (co je s velkou pravdepodobnostou modul ktory potrebujes), tak skus
Kód:

modprode uli526x

ifconfig eth0 up

ifconfig


PS: ak mozes, tak sem daj co najviac informacii, na reakcie typu: "uz som skusal vsetko" ti mozme akurat odpovedat "tak to sa uz potom nic robit neda"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: Ut Aug 19, 2008 9:11 pm    Predmet: RE Odpovedať s citátom

Ok takže od od začiatku.

Pripájam sa klasicky mikrovlnkou. IP mam stabilnú.

Prvý prikaz mi vypísal:

Kód:

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:17:90:31:d2 

          inet addr:192.1xx.5xx.6xx  Bcast:192.1xx.5x.2xx  Mask:255.255.255.0

          inet6 addr: fe80::216:17ff:fe90:31d2/64 Scope:Link

          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

          RX packets:111 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:46 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000

          RX bytes:7619 (7.4 KB)  TX bytes:4517 (4.4 KB)

          Interrupt:25 Base address:0xe800



lo        Link encap:Local Loopback 

          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0

          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1

          RX packets:2140 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:2140 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:0

          RX bytes:107000 (104.4 KB)  TX bytes:107000 (104.4 KB)



No a skúšal som to klasicky nakonfigurova?. IP, Brána, DNS atď. V System –> Network –> Wired Connection som všetko nastavil. Potom som niekde v nápovede videl že by možno pomohlo keby som zadal: sudo ifdown eth1 v mojom pripadne eth0, ostalo to pri tom, že mam zada? heslo, ale nereagovalo to ďalej na klávesnicu. Proste som písal a nezapisovalo sa to tam. Potom som skúšal Hardware Testing a niekde po tom ako mi zdá sa dobre identifikovalo sie?ovku mi vypisalo nasledovné:

Kód:

Testing your connection to the Internet:


ERROR:root:Could not find def gateway info in /proc

Traceback (most recent call last):

  File "/usr/share/hwtest/scripts/internet_test", line 132, in <module>

    sys.exit(main(sys.argv[1:]))

  File "/usr/share/hwtest/scripts/internet_test", line 118, in main

    host = route.get_default_gateway()

  File "/usr/share/hwtest/scripts/internet_test", line 81, in get_default_gateway

    t1 = self._get_default_gateway_from_bin_route()

  File "/usr/share/hwtest/scripts/internet_test", line 69, in _get_default_gateway_from_bin_route

    if def_gateway:

UnboundLocalError: local variable 'def_gateway' referenced before assignment



Are you connected to the Internet?



Asi to nebude súvisie?, ale radšej sem dám aj to.

Myslím, že to je všetko, nič viac som neskúšal.
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 7:44 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no vidim, ze sietovku tam mas, co je lepsi stav ako som si povodne myslel
z tvojho vypisu to vyzera, ze nebola nastavena defaultna gateway

nie som velmi zbehly s ubuntu klikatkami, tak tu je par prikazov do konzoly co by mali spravit to iste, pis ich ako root:
predpokladam, ze tvoja gateway je 192.168.5x.1, a ze vies pracovat s vi editorom, pokial nie, tak pouzi nejaky iny a zedituj /etc/resolv.conf, kde pridaj svoj DNS v tvare "nameserver ip_adresa" niekam na prvy riadok
Kód:

ifconfig eth0 192.168.5x.6x netmask 255.255.255.0
ifconfig eth0 up
route add default gw 192.168.5x.1
vi /etc/resolv.conf


pri analyzovani problemov so sietou ti pomozu prikazy "ping" a "traceroute"

prvy krok ktory mozes skusit je ping na gateway IP (zamen za svoju gateway IP)
Kód:

ping 192.168.5x.1
traceroute 192.168.5x.1


pokial toto funguje (je tam nejaka odozva), tak skus ping na nejaku IP za gateway-ou, napr. IP pre zoznam.sk, neskor aj DNS meno
Kód:

ping 213.81.185.31
ping zoznam.sk
traceroute 213.81.185.31


dalsie uzitocne info, ktore nam mozes dat pokial to stale nejde:
Kód:

route

iptables -L -v
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 10:07 am    Predmet: ... Odpovedať s citátom

Ok, takže ...

Dal som tam to:
Kód:

ifconfig eth0 192.1xx.5x.6x netmask 255.255.255.0
ifconfig eth0 up
route add default gw 192.1xx.5x.1
vi /etc/resolv.conf

a vypisalo mi:
Kód:

ifconfig eth0 192.1xx.5x.6x netmask 255.255.255.0
SIOCSIFADDR: Permission denied
SIOCSIFFLAGS: Permission denied
SIOCSIFNETMASK: Permission denied
user@user-desktop:~$
user@user-desktop:~$ ifconfig eth0 up
SIOCSIFFLAGS: Permission denied
user@user-desktop:~$
user@user-desktop:~$ route add default gw 192.1xx.5x.1
SIOCADDRT: Operation not permitted
user@user-desktop:~$
user@user-desktop:~$ vi /etc/resolv.conf

ale prvýkrát mi to vypisalo tie DNS a počet riadkov v tom súbore resolv.conf. Toto mi píše až po tom, čo som skúšal ping a traceroute. To mi vypísalo nasledovné:
Kód:

PING 192.1xx.5x.1 (192.1xx.5x.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=2.14 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.199 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.197 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.270 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.207 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.205 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.208 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.199 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=9 ttl=64 time=0.203 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.195 ms
64 bytes from 192.1xx.5x.1: icmp_seq=11 ttl=64 time=0.197 ms

a pokračovalo to ďalej ...

ping 213.81.185.31 mi píše:
Kód:

connect: Network is unreachable

ping zoznam.sk mi píše:
Kód:

ping: unknown host zoznam.sk

traceroute 213.81.185.31 mi píše:
Kód:

The program 'traceroute' can be found in the following packages:
 * traceroute-nanog
 * traceroute
Try: sudo apt-get install <selected package>
bash: traceroute: command not found


No a to ďalšie info z
Kód:

route

iptables -L -v :

Kód:

route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.1xx.5x.0    *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
 iptables -L -v
iptables v1.3.8: can't initialize iptables table `filter': Permission denied (you must be root)
Perhaps iptables or your kernel needs to be upgraded.


Vidím, že tam píše, že mám by? "root" alebo bol som prihlasený ako root. Iný účet tam ani nemám.
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 11:37 am    Predmet: Odpovedať s citátom

podla route vidim, ze tam chyba default routa

a podla tohto:
Kód:

user@user-desktop

vidim, ze si nebol prihlaseny na rootovi, aby si bol prihlaseny na rootovi, tak musis vidiet cosi ako root@user-desktop

pod akym uzivatelom si prihlaseny si mozes overit prikazom "whoami", napr.:
Kód:

[root@franta /]# whoami
root


aby si sa stal rootom napis do konzoly "su" alebo "sudo su":
Kód:

su

po tomto prikaze si odteba vypyta root heslo, ktore si dufam pamatas Smile
ak by to nefungovalo, mozes este skusit
Kód:

sudo su

to by s istou sancou mohlo na Ubuntu prejst aj bez hesla

pre overenie ci si naozaj root
Kód:

whoami

musi napisat root

ping na gateway ti ide, akurat tvoj pocitac ma momentalne len 1 pravidlo pre routovanie paketov, takze musis pridat aj pravdilo pre default-nu routu
Kód:

route add default gw 192.1xx.5x.1


po tomto kroku by malo uz fungovat
Kód:

ping 213.81.185.31


ci finguje aj DNS zistis lahko:
Kód:

ping zoznam.sk

ak toto ide, slava mas internet, ak nejde musis este zeditovat subor /etc/resolv.conf a pridat si tam svoj DNS server
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 11:54 am    Predmet: ... Odpovedať s citátom

No hej, ale ako som už písal mám s týmto taký menší problém - nejde mi zada? heslo. Proste píšem a nepíšem Smile alebo ako to poveda?. Nezapisuje sa mi to tam. Skúšal som to tam aj pastnú?, ale nič ...
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 12:17 pm    Predmet: Re: ... Odpovedať s citátom

Quessada Napísal:
No hej, ale ako som už písal mám s týmto taký menší problém - nejde mi zada? heslo. Proste píšem a nepíšem Smile alebo ako to poveda?. Nezapisuje sa mi to tam. Skúšal som to tam aj pastnú?, ale nič ...

v konzole pri "su" nie je ziadne echo, to znamena, ze pises, ale nevidis ziadny vystup, az ked stlacis enter tak by sa nieco malo stat,.. pokial sa ani po stlaceni enter-u nic nedeje, tak to uz je problem
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 12:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

google mi vyhodil ze pre ubuntu by to mohlo ist aj tymto sposobom:
Kód:

sudo -i


a potom over pomocou
Kód:

whoami
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 12:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Super! Už to ide. Ďakujem ti veľmi pekne. Snáď ti to niekedy oplatím Razz
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 12:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Quessada Napísal:
Super! Už to ide. Ďakujem ti veľmi pekne. Snáď ti to niekedy oplatím Razz

Nie je za co, som rad ze sa ti to podarilo spojazdnit.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Quessada
Anonymný





PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 10:28 pm    Predmet: ... Odpovedať s citátom

No mám ďalší problém, čo sa týka toho pripojenia. Je to normálne že po každom reštarte musim nastavova? tú defaultnú gateway? Lebo sa mi to vždy vynuluje a musím nastavova?.
Návrat hore
johny
Pomocník
Pomocník


Založený: 10.01.2006
Príspevky: 526

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ano tie zmeny sa neulozia
ak ich chces mat ulozene tak zedituj subor interfaces (musis byt root)

pouzi svoj oblubeny editor, napr. vi, joe,..
Kód:

vi /etc/network/interfaces


ak tam je
Kód:

iface eth0 inet dhcp

tak tento riadok zmaz

a pridaj:
Kód:

iface eth0 inet static
address 192.168.5x.6x
netmask 255.255.255.0
network 192.168.5x.0
broadcast 192.168.5x.255
gateway 192.168.5x.1


ak by nefungovalo po dalsom restarte tak nam sem daj vystup toho suboru
Kód:

cat /etc/network/interfaces
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra linux.nfo.sk -> TCP/IP Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Môžete odosielať nové témy do tohto fóra
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Server Uptime: 195 days 8 hours 24 minutes | Average Load: 0.21, 0.33, 0.35

linux.nfo.sk topic RSS feed